آغاز رسمی فعالیت وزنهبرداری زنان
گام بزرگ در ورزش ایران برداشته شد

سارا گودرزی: قدمهای مثبت فدراسیون وزنهبرداری برای فعالیت بانوان ایرانی در این رشته، بالاخره به ثمر نشست. مسئولان این فدراسیون در حالی از دو سال پیش تاکنون تلاشهای خود را برای راهاندازی وزنهبرداری زنان آغاز کردند که حالا خبر میرسد وزارت ورزشوجوانان، با این موضوع موافقت کرده است؛ موافقتی که البته هنوز به طور کامل نهایی نشده؛ اما اجازه شروع کار را به کمیته بانوان فدراسیون وزنهبرداری داده است. معاونت قهرمانی و بانوان این وزارتخانه، مجوز اولیه را به زنان وزنهبردار داده تا فعلا فعالیت خود را در سطح کشوری زیر نظر فدراسیون وزنهبرداری انجام بدهند. ممانعت از فعالیت بانوان وزنهبردار در ورزش ایران، مانند بسیاری از رشتهها (جودو، کاراته، بسکتبال، کشتی و…)، در موضوع حجاب خلاصه شده که با گذشت زمان دیرتری نسبت به سایر ورزشها و ایجاد فرهنگسازی لازم، اکنون به مرحله اجرا رسیده است.
زنانی از خانواده وزنهبرداری
بدون تردید قهرمانی سارا احمد، وزنهبردار محجبه مصری، در بازیهای المپیک ٢٠١۶ ریو با موج مثبتی که در دنیای وزنهبرداری به وجود آورد، به راهاندازی هرچه زودتر این رشته در ورزش زنان ایران، کمک کرده است.
از آن زمان بود که فدراسیون وزنهبرداری رسیدگی به این موضوع را در اولویت برنامههای خود قرار داد تا بتواند مجوز حجاب را از نهادهای داخلی و سپس مراجع جهانی مربوطه بگیرد.
ریحانه طریقت، نایبرئیس فدراسیون وزنهبرداری در امور بانوان، به «شرق» میگوید: «برای گرفتن مجوز حجاب و طراحی پوشش مدنظر، پروسههای زیادی را از سر گذراندیم که در نهایت بعد از طراحی لباسهای زیادی که از سوی طراحان بنام صورت گرفت، روی یک پوشش به اتفاق نظر رسیدیم. این پوشش الان در صف انتظار معاونت بانوان وزارت ورزشوجوانان است تا آن را بررسی کنند. باید کارگروهی متشکل از نمایندههای نهادهای مختلف در معاونت بانوان، درباره این لباس نظر بدهند. ما نواقص را برطرف کردیم و سعی کردیم متناسب با فرهنگ و موازین شرعی خود، پوششی را طراحی کنیم که بدون اشکال باشد. خیلی خوشبین هستیم که با این الگو موافقت شود؛ اما تا پیش از اینکه این پوشش تصویب نهایی شود، به ما این اجازه را دادهاند که فعالیت خود را در سطح داخلی انجام بدهیم».
١۵ تیر جاری، اولین فرصتی است که قرار است دختران و زنان وزنهبرداری ایران روی تخته بیایند تا رسما تواناییهای خود را به نمایش بگذارند. فدراسیون میخواهد با برگزاری یک کلاس دوروزه آموزشی، برای شناسایی مستعدان و علاقهمندان به این ورزش اقدام کند.
«براساس این مجوز، به تمام استانها ابلاغ کردیم که میتوانند کارشان را شروع کنند. خوشبختانه اقبال عمومی نسبت به راهاندازی این ورزش، آنقدر زیاد بوده که روزبهروز به تعداد مستعدان اضافه میشود. بیشتر وزنهبرداران خانم ما کسانی هستند که از خانواده این رشته هستند. پدر، برادر، عمو و سایر بستگانشان در این رشته فعالیت دارند و زیر نظر آنها آموزش دیدهاند. این دختران و زنان روزانه فیلمهای زیادی را از رکوردزنیهایشان برای خود من از استانهای تهران، مازندران و خوزستان میفرستند که واقعا جای خوشحالی دارد. اتفاق شایان توجه اینجاست که ما در همه اوزان وزنهبردار داریم؛ از سبکوزن گرفته تا سنگینوزن. حتی ورزشکارانی که از رشتههای دیگر بودهاند نیز با شنیدن راهاندازی وزنهبرداری برای بانوان، تصمیم گرفتهاند به سمت این ورزش مهاجرت کنند. با توجه به این استقبال پرشور، ما تصمیم گرفتیم اولین دوره کلاس آموزشی برای این وزنهبرداران را در روزهای ١۵ و ١۶ تیر برگزار کنیم تا ضمن برآورد تعداد این علاقهمندان، نسبت به شناسایی استعدادها هم اقدام کرده باشیم. البته یک دوره کلاس داوری هم در برنامه داریم که قرار است هفتم تیر در زنجان برگزار شود». فعالیت بانوان وزنهبردار تا تأیید نهایی لباس آنها از سوی وزارت ورزش، فعلا محدود به حضور در دورههای آموزشی و تمرینات است و مسابقاتی برای آنها برگزار نمیشود.
طریقت با اشاره به این موضوع، افزود: «جدای از این که ما باید منتظر تأییدیه معاونت بانوان وزارت ورزش باشیم، باید بتوانیم خودمان را در همه سطوح آماده کنیم؛ اینکه بتوانیم مربیان و داوران را تربیت کنیم و برای آنها دورههای ارتقای سطح بگذاریم و وزنهبرداران را در تمرینات مختلف شرکت دهیم. برای همین فعلا فرصت مهیا نیست که در اولین قدم بتوانیم مسابقه برگزار کنیم. برگزاری یک مسابقه هرچند در سطح داخلی، مستلزم داشتن همه این فاکتورهاست». قدم بعدی، بعد از گرفتن تأییدیه لباس پیشنهادی بانوان وزنهبردار، فراهمکردن حضور آنها در مسابقات آسیایی، جهانی و المپیک است. موضوعی که اگر از سوی مسئولان وزارت ورزش به آن توجه شود، قطعا تحول خوبی را نهتنها در ورزش زنان بلکه در کل ورزش ایران ایجاد خواهد کرد.
پیش به سوی المپیک ٢٠٢٠
وزنهبرداری جزء سه رشته مدالآور ایران در بازیهای المپیک است. بدون شک با توجه به پتانسیل خوبی که مردان این رشته دارند، این پتانسیل در زنان ایرانی هم وجود خواهد داشت و آنها میتوانند با بهرهگرفتن از علم و تجربیات تیمهای ملی مردان، خود را هرچه سریعتر به میادین بینالمللی نزدیک کنند. بهویژه اینکه با قانون جدید کمیته بینالمللی المپیک مبنی بر عدالت جنسیتی در بازیهای المپیک ٢٠٢٠ توکیو، زنان هم به اندازه مردان فرصت مدالآوری دارند.
نایبرئیس فدراسیون وزنهبرداری در امور بانوان دراینباره توضیح داد: «کمیته بینالمللی المپیک بهتازگی در قانونی جدید از سهمیههای مردان در بازیهای المپیک کم کرده و به سهمیههای بانوان اضافه کرده است. این اتفاق در رشته وزنهبرداری هم افتاده و برای ما جای امیدواری دارد. نباید به این حرکت به دید محرومیت نگاه کرد. این تصمیم فرصتی را برای بانوان مهیا میکند تا بتوانیم در رویداد بزرگی مانند المپیک، مدالآوری کنیم. قطعا اگر مسئولان ورزش در فاصله سه سال مانده تا المپیک ٢٠٢٠ از وزنهبرداری زنان حمایت کنند، ما میتوانیم در این بازیها حرفهایی برای گفتن داشته باشیم. وقتی کمیته ملی المپیک با این تصمیم خود به صراحت حمایت خود را از بانوان ورزشکار اعلام کرده، ما هم باید تلاش کنیم تا از این فرصت استفاده کنیم. خوشبختانه فدراسیون جهانی وزنهبرداری نیز هیچ مشکلی با حجاب زنان وزنهبردار نداشته و ندارد. این فدراسیون سال ٢٠١١ در حمایت از زنان مسلمان، لباسها را تغییر داد تا زنان محجبه هم فرصت برابر با سایر زنان برای شرکت در رویدادهای بینالمللی را داشته باشند».