مریم بهروزی دبیرکل جامعهء زینب (س):رییس جمهورشدن جزو مطالبات زنان ایران نیست
آمنه شیرافکن : مریم بهروزی که کارنامهء به نسبت پرکاری در زمینهء فعالیتهای سیاسی و اجتماعی دارد، رییسجمهورشدن را جزو مطالبات زنان ایران نمیداند.
وی که تاکنون در سمتهایی مانند دبیرکل جامعهء زینب و عضو شورای هماهنگی نیروهای انقلاب بوده در حال حاضر مشاور رییس جمهوری در امور زنان است.
گفتوگو با بهروزی در حالی صورت میگیرد که گروه زنان اصولگرا اعلام کردهاند در انتخابات مجلس هشتم حضور پررنگی خواهند داشت.
با توجه به فرصت باقیمانده تا برگزاری انتخابات مجلس هشتم شما که به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه زنان اصولگرا در نشستها و جلسات اخیر شرکت کردهاید، چه برنامهها و اهدافی را پیگیری میکنید؟
موضوع اصلی تلاش برای حضور مناسب و همهجانبهء زنانی است که شایستگی و لیاقت شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی را دارند;البته افزایش در این حضور نیز مورد تاکید است.
آیا درست است که در نشستهای اخیر گفته بودید که دربارهء قوانین مربوط به دیه و ارث پیشنهاداتی را مطرح خواهید کرد؟ آیا این موضوع پیگیری شده است؟
بله، موضوع پیگیری شده است و طرح پیشنهادی در حال تدوین است. پس از آنکه طرح و پیشنهادها برای تغییر در موضوع ارث و دیه نهایی شد، رونوشتی از آن را به دفتر تشخیص مصلحت نظام و بیت مقام معظم رهبری و مجلس شورای اسلامی خواهیم فرستاد، البته تاکید میکنم که اگرچه خواست ما خواستی مطابق با دین اسلام است اما در نهایت تسلیم رای و نظر نهایی رهبری هستیم.
چرا که ما در مسایل شرعی جزو مقلدان ایشان به شمار میآییم.
از ارث و دیه گفتید، در هر صورت این طرح حقوقی شما تا چه حد قوانین کنونی موضوع ارث و دیه را به چالش میکشد؟
ما به ویژه در طرح حقوقی ارث، صرفا موضوع ارث زن از مرد در مقام همسر را برای تغییر مورد بررسی قرار دادیم و در دیگر موارد معتقدیم که مشکلی وجود ندارد، در دیه نیز یک طرح حقوقی در حال تدوین است که پس از اتمام کار جزییات آن اعلام خواهد شد.
آیا موافقید که در عرصههای مختلف جامعه تبعیضهای حقوقی علیه زنان دیده میشود؟
خیر، دیگر موارد موجود قابل توجیه است که البته کارشناسان و مسوولان امر میتوانند در این زمینه به شکل علمی و حقوقی پاسخگو باشند، اما در حال حاضر، موضوعی که باید پیگیری شود همین دو گزینهای است که در دستور کار ما نیز قرار گرفته; دیه و ارث.
موضوعی مثل حق ریاست جمهوری چطور؟ اینکه زنان نمیتوانند رییسجمهوری شوند از نظر شما اجحاف در عرصهء مشارکت سیاسی زنان نیست؟
اصلا این طور نیست، این را بگویم که رییسجمهوری شدن جزو مطالبات زنان ایران نیست، از این جهت مطمئن هستم. دغدغهء زنان ایران چیزهای دیگری است و این موضوع اصلا جایگاهی پیدا نمیکند.
خانم بهروزی این زنان چه کسانی هستند؟ و مطالبات آنها چیست؟
این برای من محرز شده است که این موضوع خواست و مطالبهء زنان ایران نیست.
پس همان زنان اصولگرا در مجموعهء آماری شما میگنجند، چرا که بسیاری از زنان این موضوع را جزو مطالبات سیاسی و حقوقی خود میدانند؟
هر طور که فکر میکنید، اما جامعهء آماری من، همان زنان اصولگرا هستند.
به نظر شما آیا زنانی که بتوانند خود را گزینهء انتخابات ریاستجمهوری بدانند، وجود دارند؟
نکته همین است، ما باید در زمینهء آموزش زنان متمرکز شویم، چراکه در حال حاضر حتی اگر قانون هم منعی نداشته باشد ما زنی را که توانایی برعهده گرفتن سمت ریاستجمهوری داشته باشد در کشور نداریم. مدیریت در سطح رییسجمهوری نیازمند تجربه، کارآمدی و کارنامهء مثبت کاری است.
اما برخیها معتقدند که ما زنانی در سطوح ریاستجمهوری هم داریم، نظر شما چیست؟
زنان ما در حال حاضر خواستههای ضروریتری دارند و ما هم بر این باوریم که باید پیگیر آن خواستهها باشیم.
اگر بخواهید حضور و مشارکت سیاسی- اجتماعی زنان در دولت آقای خاتمی و دولت آقای احمدینژاد را مقایسه کنید چه ارزیابی از این مقایسه ارایه خواهید کرد؟
اجازه بدهید که اصلا وارد این بحث نشویم. اما معتقدم که حضور سیاسی زنان طی چهار سال اخیر کمرنگ شده است.
پاسختان ابهام دارد، بیشتر توضیح دهید؟
ما طی سالهای اخیر با کاهش حضور سیاسی- اجتماعی زنان در عرصههای مدیریتی و اجرایی مواجه بودهایم. ببینید ما سیری داشتیم که بعد از مجلس چهارم که به یک باره حضور سیاسی زنان دو برابر شد، اما آمار حضور نمایندههای زن از ۹ به ۱۰ و از ۱۰ به ۱۳ رسید و در همان ۱۳ نفر متوقف شد در حالی که میتوانستیم در حال حاضر حدود ۳۰ تا ۴۰ نمایندهء زن داشته باشیم، بنابراین حضور سیاسی- اجتماعی زنان با این تفاسیر کمرنگ شده است.
من جواب سوالم را نگرفتم، در دولت آقای خاتمی حضور سیاسی زنان چگونه بود؟
در دورهء آقای خاتمی اتفاق خاصی به لحاظ حضور سیاسی زنان صورت نگرفت چرا که نه این حضور کاهش یافت و نه افزایش. ادامهء روند دورههای پیش بود و حضور سیاسی- اجتماعی زنان به اعتقاد من در دوران ریاست جمهوری ایشان نیز پررنگتر نشد.
ارزیابیتان از برنامههای فراکسیون زنان مجلس هفتم چگونه است؟
اجازه بدهید به این سوال هم پاسخ ندهم. البته ما در نشست زنان اصولگرا در آستانهء مجلس هشتم از اعضای فراکسیون زنان نیز دعوت خواهیم کرد. تاکنون خانم افتخاری در نشستهای ما حضور داشتهاند و خانم فیاضبخش نیز در جلسههای آینده در جمع ما حاضر میشوند.
پس با این تفاسیر که میگویید باید برای دور هشتم برنامههای ویژهای داشته باشید؟
برنامههای ما نه براساس سیاستهای جنسیتی که براساس معیارهای دینی و اسلامی و عدالت است. یعنی ما اصراری نداریم که حتماً تعداد خاصی زن را وارد مجلس کنیم، بلکه در صورتی که زنان دارای این توانایی باشند، در این زمینه اقدام خواهیم کرد، ما معتقد به شایستهسالاری هستیم و برای حضور زنان به مجلس درصد تعیین نمیکنیم.
منظور شما دقیقا از واژهء «سیاستهای جنسیتی» چیست؟
برنامههای ما براساس احکام اسلامی است و این احکام در محور برنامهریزیهای ما هستند.
ما برای حضور سیاسی زنان به جنسیت تاکید نمیکنیم چرا که تاکید ما بر اصل شایستهسالاری است.
ما این باور را نداریم که حتماً زنان به مجلس بروند و در کل چنین تفکرات جنسیتی را رد میکنیم.
آیا نگاه فمینیستی صرفا یک نگاه جنسیتی است؟
دقیقا همینطور است. فمینیستها همه چیز را جنسیتی ارزیابی میکنند.
حالا اگر یک روز همین فمینیستها بخواهند با شما گفتوگو کنند، پاسخ شما چه خواهد بود؟
من استقبال میکنم و حاضر به مناظرهام. من نیز به جامعهء مردسالار نقد دارم، اما بر همین منوال جامعهء زن محور را نیز برنمیتابم.
یعنی شما معتقدید که فمینیسم یعنی زن محوری؟
بله همین طور است. در کل از نظر ساختاری و رفتاری آن ها را قبول ندارم، اما در گفتوگو باز است.
تحلیلتان از گروهبندی در مجلس هشتم چیست؟
بگذارید وارد این بحث نشویم، موضوع زنان در دستور کار ما قرار دارد و در تلاش هستیم تا تمامی زنان شایسته و دارای صلاحیت را وارد عرصهء فعالیت سیاسی کنیم. تحلیل این دستهبندیهای سیاسی هم که هر لحظه تغییر میکند بماند برای بعد.
منبع:روزنامه سرمایه