رشد متوسط سهم کارکنان زن دربخشهای تولیدی صنعتی تنها یک درصد است
مشاور امور بانوان و خانواده وزیر صنایع و معادن اعلام کرد : بر اساس آخرین اطلاعات مرکز آمار ایران، سهم بانوان شاغل بخش صنعت در واحدهای صنعتی با ۱۰ تن شاغل و بیشتر، در آخرین بررسیهای سال ۸۳، تنها حدود ۸/۸ درصد بوده است.
«ثریا ظفری» در گفتوگو با خبرنگار «زنان» ایسنا با بیان این که آمارها درحال حاضر تنها حکایت از حضور ۹۴ هزار و ۷۰۱ بانوی شاغل در عرصه صنعت دارد، اظهار کرد: ۶۶ درصد این افراد در بخش تولیدی و ۳۴ درصد در حوزههای غیر دولتی فعالیت میکنند و در این میان آمارها بیانگر آن است که رشد متوسط سالانه سهم کارکنان زن در بخشهای تولیدی واحدهای صنعتی فقط یک درصد است که زنان در تعیین این سهم هیچ نقش تصمیمگیرندهای ندارند.
وی بیشترین تمرکز بانوان را در مشاغل کارگری ساده یا ماهر، معرفی و در این باره توضیح داد: در بررسیهای به عمل آمده، بیشترین تعداد شاغلان زن بخش صنعت در صنایع غذایی و آشامیدنی، تولید منسوجات، تولید مواد و محصولات شیمیایی، تولید محصولات کانی، غیرفلزی، تولید ماشینآلات مولد و انتقال برق و تولید وسایل نقلیه موتوری و تریلر، تولید ماشینآلات و تجهیزات طبقهبندی شده است و در این میان بخشهای مهندس و تولیدی تنها ۵/۵ درصد از کل بانوان را به اشتغال گرفته است.
ظفری با بیان نیاز مبرم جامعه صنعتی به افزایش سهم مهندسین و متخصصین زن در عرصه صنعت و معدن، گفت: در حال حاضر اعضای ستادی متخصص، به سالهای بازنشستگی نزدیک میشوند و تاکنون برای بعضی از قسمتهای این بخش متخصصان جایگزین در عرصه مهندسی وجود ندارد.
وی افزود: تا سال ۸۵ شاهد قبولی پذیرفتهشدگان دختر در رشتههای صنعتی حتی بیش از پسران بودیم؛ اما شنیدهایم امسال، ظاهرا با سهمیهبندی مورد نظر، با وجود ضرورت تربیت متخصص زن در این عرصه، محدودیتهایی برای قبولی دختران در رشتههای صنعتی اعمال شده است.
وقتی از او در خصوص علت در پیش گرفتن این سیاست سؤال شد، اظهار کرد: این موضوعی است که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید پاسخگوی آن باشد.
مشاور امور بانوان و خانواده وزیر صنایع و معادن، تعداد زنان حاضر در عرصه بهرهبرداری از معادن را ۹۸ تن اعلام کرد و گفت: اغلب این افراد علاوه بر فعالیت در عرصه بهرهبرداری، با تشکیل تعاونی، موجب اشتغالزایی و کارآفرینی هم شدهاند؛ بطوریکه ایجاد کارگاههای تراش سنگهای تزئینی با سرمایههای اندک، از دستاوردهای اقدامات این زنان است که بستر مناسبی برای حضور بانوان سرپرست خانوار را مهیا کرده است.
ظفری، با اشاره به آمار قابل توجه قبولی دختران در رشتههای صنعتی دانشگاههای کشور، ابراز امیدواری کرد: با تسهیل امور اشتغال زنان در سالهای آتی، شاهد افزایش آمار حضور بانوان کارآفرین و کمک به بانوان سرپرست خانوار در عرصه صنعت هستیم.
وی درباره مهمترین اقدامات خود به عنوان مشاور امور بانوان و خانواده وزارت صنایع و معادن ، اظهار کرد: برگزاری سمینارهای روانشناسی در امور خانواده، تشکیل کلاسهای آموزشی مهارتهای زندگی با رویکرد دینی در ۵ دوره و با شرکت ۲۰۰ تن برای ترویج این فرهنگ در استانها، برگزاری مراسم تقدیر و تجلیل از بانوان شاغل و سرپرست خانوار، بخشی از این تلاشها بوده است.