میشل باشلت اولین رئیس جمهوری زن شیلی شد
بی بی سی: شانزده سال پس از برافتادن دیکتاتوری نظامی در شیلی، مردم این کشور یک زن سوسیالیست را به ریاست جمهوری برگزیده اند. میشل باشلت که از سه فرزند خود به تنهایی نگهداری می کند نخستین زن رئیس جمهور در شیلی است.
نتایج نسبی به دست آمده از شمارش آرا در انتخابات ریاست جمهوری شیلی نشان می دهد که تا کنون خانم میشل باشلت با ۵۳ درصد آرا از رقیب خود پیش است.
با برتری او در دو سوم آرای انتخاباتی، روشن است که او بزودی به عنوان اولین بانوی رئیس جمهور در شیلی بر کرسی این مقام تکیه خواهد زد.
سباستیان پینه را، رقیب او که بازرگانی محافظه کار و راستگراست، شش درصد رای از خانم باشلت عقب تر است و اکنون شکست خود را پذیرفته است.
حتی پیش از اعلام پیروزی او جمعیت بزرگی از هواداران او در پایتخت به برگزاری جشن و پایکوبی پرداختند.
بلوغ دموکراسی
خانم باشلت ماه گذشته در گفتگو با بی بی سی گفت که انتخاب یک زن به ریاست جمهوری می تواند نشان دهنده بلوغ دموکراسی در این کشور باشد.
خانم باشلت که پزشک است از چپ میانه می آید و گزارشگران می گویند پیروزی او گردشی به چپ در صحنه سیاسی آمریکای لاتین خواهد بود.
این چهارمین انتخابات ریاست جمهوری در شیلی پس از بازگشت این کشور به دموکراسی است که در ۱۹۹۰ و پس از ۱۷ سال حکومت نظامیان صورت گرفت.
آقای پینه را با آگاهی از پیروزی خانم باشلت بدون درنگ به “رئیس جمهور منتخب” تبریک گفت.
“ما خواهان پیروزی در این انتخابات بودیم اما نتوانستیم آن را بدست آوریم زیرا اکثریت مردم راه دیگری برگزیدند.”
مدیر انتخاباتی آقای پینه را به خبرگزاری فرانسه گفته است که حمایت مردم از خانم باشلت قوی تر از آن بود که انتظار می رفت.
خبرنگار بی بی سی در سنتیاگو می گوید که مردم این پیروزی را یک پیروزی تاریخی می بینند.
دور اول انتخابات
مردم شیلی روز یکشنبه یازدهم دسامبر، برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری به پای صندوق های رای رفتند. اما انتخابات به دور دوم کشیده شد.
این چهارمین انتخابات در شیلی پس از بازگشت کشور به دموکراسی است
این انتخابات زمانی برگزار می شود که شیلی به لحاظ اقتصادی وضعیت خوبی دارد اما نرخ بیکاری در آن بالاست و جرم و جنایت رو به افزایش است.
نظرسنجی های پیش از انتخابات موید آن بود که خانم باشلت، وزیر سابق بهداشت و دفاع، نسبت به رقبای خود وضعیت بهتری برخوردار است.
احتمال دارد وی بسیاری از سیاست های موفق “ریکاردو لاگوس”، رییس جمهوری مردمی شیلی را دنبال کند. آقای لاگوس اقتصاد بازار آزاد را با برنامه های اجتماعی چپگرایانه در هم آمیخته و کشورش را به سوی یک اقتصاد سالم هدایت کرده است.
پدر خانم باشلت از ژنرال های نیروی هوایی شیلی بود که در زمان حکومت ژنرال آگوستو پینوشه توسط پلیس مخفی تحت شکنجه قرار گرفت و در اثر آن کشته شد.
رقبای اصلی خانم باشلت در دور اول هر دو راستگرا بودند. “سباستین پینه را” از تجار میلیاردر شیلی و “جاکوئیم لاوین”، شهردار سابق سانتیاگو، پایتخت شیلی. آقای شهردار در دور اول از رقابت ها کنار رفت
ایسنا: میشله باشلت سوسیالیست در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری شیلی به پیروزی رسید تا نخستین زن تاریخ کشورش باشد که بر مسند قدرت تکیه میزند. پیروزی وی تایید دیگری بود بر گرایش رو به رشد آمریکای لاتین به سوی چپ گرایی.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از خبرگزاری رویتر، کمیسیون انتخاباتی شیلی اعلام کرد: با شمارش اکثریت آراء ریخته شده در صندوقهای رای، مشخص شد که خانم میشله باشلت، از ائتلاف چپ میانهی حاکم شیلی و تبعیدی سیاسی سابق این کشور، با کسب ۵۳ درصد آراء در مقابل کاندیدای اپوزیسیون یعنی سباستین پینرا که ۴۷ درصد آراء را به خود اختصاص داد، به پیروزی رسیده است.
در همین حال، باشلت با حضور در مقر انتخاباتیاش واقع در شهر سانتیاگو، در میان هوادارانش که از پیروزی وی به وجد آمده بودند، اظهار داشت: ۲۰، ۱۰ یا حتی پنج سال پیش چه کسی فکر میکرد که شیلی یک زن را به عنوان رییسجمهور خود برگزیند؟ از شما به خاطر این که از من دعوت کردید تا این سفر را رهبری کم سپاسگزارم.
پینرا، یکی از ثروتمندترین مردان شیلی و محافظهکار میانهرو که ۱۶ سال رهبری اتحاد راست اپوزیسیون این کشور را برعهده داشته است، پیروزی باشلت را به وی تبریک گفت.
باشلت ۵۴ ساله، پزشک اطفال که قبل از تبعید شدن در استرالیا و آلمان شرقی سابق در دوران دیکتاتوری ژنرال آگوستو پینوشه طی سالهای ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۰ مورد شکنجه قرار گرفته بود، با این پیروزی چهارمین رییسجمهور محافظهکاری است که از ائتلاف چپ میانه نبض قدرت شیلی را در دست میگیرد. باشلت که زمانی وزیر دفاع شیلی بود، دومین زنی است که در یک کشور آمریکای لاتین به ریاست جمهوری میرسد.
مراسم تحلیف باشلت ۱۱ مارس (۲۰ اسفند) برگزار خواهد شد.
این درحالی است که همزمان با اعلام پیروزی باشلت، هوادارن وی در خیابانهای شهر سانتیاگو تجمع کرده و پیروزی کاندیدای خود را جشن گرفتند. پائولا چاکون، زن ۳۵ سالهای که فرزندانش را همراه خود به مراسم جشن آورده بود، گفت: ما آمدهایم تا برای نخستین بار در تاریخ پیروزی زنان را جشن بگیریم.
پاتریشیو بادیا، تحلیلگر سیاسی معتقد است: برای نخستین بار بود که چه زن و چه مرد به یک کاندیدای چپ گرا رای میدادند؛ اما زنان نقش بسیار مهمی را در پیروزی باشلت ایفا کردند. در گذشته زنان شیلیایی در امر انتخاب کاندیدای خود بسیار محافظهکارانهتر از مردان عمل میکردند.
بادیا افزود: باشلت به این مساله پی خواهد برد و وعدههای خود به هر جنسیتی را محقق خواهد کرد.
پیروزی باشلت در ادامهی حاکمیت کاندیداهای چپ در کشورهای آمریکای لاتین از جمله آرژانتین، برزیل، اوروگوئه، ونزوئلا و بولیوی تایید دیگری بود بر گرایش روز افزون آمریکای جنوبی به چپگرایی.
هوگو چاوز، رییس جمهور ونزوئلا، روز یکشنبه در نطق هفتگی خود، خود را دوست خوب باشلت معرفی کرد.
چاوز که به گفتهی خود انقلاب سوسیالیستی در ونزوئلا را رهبری میکند، از کلیهی چپ گرایانی که در آمریکای لاتین به قدرت میرسند، حمایت میکند.
باشلت که انتظار میرود سیاستمداری عمل گرا باشد، راه ریکاردو لاگوس، رییسجمهور در حال کنارهگیری شیلی را تداوم خواهد بخشید. سرمایهگذاران و صاحبان تجارت پیشبینی میکنند که وی سیاستهای اقتصادی لاگوس که زمینهساز ایجاد ثبات اقتصادی در کشور ۱۶ میلیون نفری شیلی شده و موجبات کاهش چشمگیر فقر را فراهم آورده، به پیش برد.
نخستین رییسجمهور زن شیلی وعده داده تا به اصلاحات بنیادین در نظام پرداختهای خصوصی بپردازد.