مدیر کل دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت: ۸۷ درصد مرگ زنان باردار در بیمارستان اتفاق میافتد
مدیر کل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت گفت: سال گذشته ۲۹۵ مورد مرگ مادران باردار در کشور داشتیم که که ۶/۸۷ درصد آنها در بیمارستان اتفاق افتاد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، محمد اسماعیل مطلق امروز، در کارگاه آموزش روشهای زایمان بدون درد برای ماماهای نمونه کشور در هتل هویزه تهران، افزود: روزانه ۱۶۰۰ مادر و سالانه بیش از ۵۸۰ هزار مادر در دنیا در حین بارداری و پس از آن بر اثر عفونتهای ناشی از زایمان و رعایت نکردن اصول بهداشتی جان خود را از دست میدهند که ۹۹ درصد آنها در کشورهای در حال توسعه هستند.
وی گفت: این مرگها یک چهارم تا یک سوم کل مرگ زنان را در سنین بارداری تشکیل میدهد که حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد آنها به علت خونریزی زیاد، فشار خون بالا و عفونتهای ناشی از زایمان غیر بهداشتی است.
وی افزود: ۷۸ درصد این مرگها در بین زنان، در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از زایمان رخ میدهد،۶/۸۷ درصد آنها در بیمارستان رخ میدهد و ۶۰ درصد این مرگها به علت خطاهای پزشکی و مامایی است، ۲۰ درصد آنها در بین مادران بالای ۳۵سال است، ۵/۵۶ درصد این مادران بی سواد یا کم سواد هستند و حدود ۶۰ درصد از آمار مرگ م میر ماداران در سال گذشته مربوط به زنان روستایی بود.
مدیر کل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت ادامه داد: تا سال ۸۰ حدود ۱۷ درصد مرگ مادران به علت زایمان توسط افرادی بود که هیچ دوره آموزشی را ندیده بودند در حالی که سال گذشته این میزان به ۳ درصد کاهش یافت.
مطلق افزود: در ایران خونریزی حین و پس از بارداری عامل ۳۰ درصد مرگ مادران باردار است، فشار خون ۱۴ درصد موثر است و عفونتهای پس از زایمان ۱۳درصد نقش دارد، بیماریهای قلب و عروق نیز عامل ۱۴ درصد این مرگهاست و خونریزی در دوران بارداری، عوارض سقط جنین و آمبولی ریه نیز از دیگر عوامل موثر هستند.
وی گفت: وزارت بهداشت برای کاهش مرگ و میر مادران در کشور اقدامات متعددی را همزمان انجام میدهد که بهبود خدمات مراقبتهای دوران بارداری، افزایش خدمات تنظیم خانواده، گسترش خدمات اورژانس بینراهی و پیش بیمارستانی و بیمارستانی، تجهیز بیمارستانها به داروها و ملزومات زایمان برای ارائه فوری خدمات مامایی و شناسایی و کاهش زمان تاخیر این خدمات و جلوگیری از سزارینهای بیمورد از آن جمله است.
مدیر کل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت اضافه کرد: در طرح مراقبت و پیشگیری از مرگ مادران باردار، جمع آوری دادههای مرگ مادران، بررسی علل مرگ آنها، طراحی مداخلات و پایش و ارزیابی چهار محور اصلی طرح محسوب میشود.