نقش زنان تبریزی در نهضت مشروطه تبریز‪

انقلاب مشروطه با همه عظمتی که در خود نهفته داشت به همان میزان از حضور اقشار مختلف مردم بهره برد.

در این انقلاب که در سال ‪ ۱۲۸۵‬شمسی باامضای محمد علی شاه قاجار، شاه وقت به پیروزی رسید، عوامل و عناصر مختلف و متعددی حضورداشتند که نقش زنان در آن به عنوان یکی از تاثیرگذارترین مواردی بود که تاکنون در تاریخ انقلاب مشروطه به آن کمتر پرداخته شده است.

نهضت مشروطه‌خواهی از آذربایجان و مرکز آن تبریز آغاز شد، به تدریج سراسر ایران را در برگرفت.

دراین نهضت آزادیخواهی، زن ایرانی از سرنوشت سیاسی و اجتماعی خود آگاهی یافت و درراه اعتلای آن پا به‌پای مردان عرصه پیکار برای اثبات حقانیت خویش حضوری فعال و معنادار از خود برجای گذاشت.

در انقلاب مشروطه جمع کثیری از زنان آذربایجان درصحنه‌های مختلف مبارزاتی و کمک رسانی شرکت داشتند که این خود در زمانه‌ای که عرف جامعه از چیزی جز خانه‌نشینی و همسرداری از زن نمی‌پذیرفت، امری بدیع و شگرف بود.

شجاعت برخی از زنان مشروطه خواه در برخی لایه‌ها تا حدی بوده که برخی از آنان وظیفه حفاظت فیزیکی از جان روحانیون و علما را بر عهده داشتند.

پس از پیروزی آن نیز زنان با مشارکتی ویژه به حمایت از این انقلاب و دستاوردهای آن پرداختند.

آنان با فروش طلا و جواهرات خود سرمایه اولیه تاسیس بانک ملی را تامین کردند که این عمل در نوع خود در آن مقطع زمانی کم‌نظیر بود.

حضور زنان در عرصه‌های مطبوعاتی و آموزشی از دیگر فعالیتهای آنان بود که همگام با مردان در فضای پس از استقرار نظام مشروطه انجام شد.

ربابه سیف‌السادات، بلقیس آذرطلعت و عزت‌الحاجیه پسیان از جمله چهره‌های زنان تاثیرگذار آذربایجان بودند که بواسطه فعالیت‌های خود در جامعه نقشی انکارناپذیر در پیروزی این انقلاب برجای گذاشتند.

ربابه سیف‌السادات به دلیل علاقه‌مندی به مشروطه و ستارخان، برخلاف میل برادران مستبد خود جمعی ازمبارزان راه مشروطه را درمنزل خود پناه داده و مراقبت کرد.

بلقیس آذرطلعت دیگر بانوی مشروطه خواه بود که داستان فعالیت سیاسی وی با توجه به اینکه در انجمن غیبی زنان حضور داشت، جالب‌تر می‌باشد.

در انجمن غیبی زنان که وظیفه عده‌ای در آن تهیه عروسک واسباب بازی برای کودکان شهدای راه مشروطه بود به ابتکار بلقیس برای تزیین بیشتر عروسک‌ها از پوکه‌های خالی استفاده می‌شد.

از دیگر چهره‌های مبارز زن در انقلاب مشروطه از عزت‌الحاجیه پسیان، می‌توان نام برد که ارتباط فامیلی با محمدتقی خان پسیان داشت.

زندگی شرافتمندانه وی به خصوص در جریان قتل فرزندش به همراه حرف شنوی مبارزان انقلاب مشروطه در محله سرخاب از وی وجهه‌ای بسیار مردمی و منحصر به فرد به وجود آورده بود.

منبع:ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش جفنگ استفاده می‌کند. درباره چگونگی پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.