تساوی جنسیتی دربطن کار ایدهآل
ترجمه ؛ زری فرقانی طوسی
مدرسه فمنیستی
چرا برای تساوی جنسیتی به یک کمپین جهانی در سازمان بین المللی کار نیاز هست ؟
سال ۲۰۰۹ از خیلی جهات برای سازمان بینالمللی کار اهمیت دارد. سال ۲۰۰۹ نودمین سالگرد تاسیس سازمان بین المللی کار، و دهمین سالگرد ایجاد برنامه عمل تساوی جنسیتی در این سازمان و سالی است که کنفرانس بینالمللی کار (۱) (ILC) – پارلمان کار جهان و بالاترین بخش سیاست گذاری در این سازمان– یک بحث کلی «تساوی جنسیتی به عنوان قلب کار ایدهآل» را در دست اجرا دارد.
در مقدمه این مذاکره، سازمان بین المللی کار شروع به افزایش آگاهی عمومی در تساوی جنسیتی و دنیای کار کرد. این تلاش روی هم رفته قسمتی از کار ایدهآل کمپین برای تساوی جنسیتی و برای تجلیل نودممین سالگرد تاسیس سازمان بین المللی کار میباشد.
موقعیت کمپین : کار ایدهآل برای تمام زنان و مردان
مرکزیت کار ایدهآل باید از مردم شروع شود. علاوه بر این برای ایجاد درآمد، کار باید راهی را برای توسعه اجتماعی، پیشرفت اقتصادی، و تحکیم فردیت، خانواده و ارتباطات آنها باز کند. از اینرو این جریان به یک کار ایدهآل نیاز دارد.
به طور خلاصه کار ایدهآل آرزوی مردم در زندگی حرفه ایشان است. سازمان بین المللی کار علاقمند به ایجاد فرصتهایی جهت ترقی زنان و مردان در به دست آوردن کار مولد و مطلوب در شرایط آزاد، مساوی، امن و دارای شان انسانی میباشد. از اهداف اصلی آنها ترویج حقوق در محل کار، بهبود فرصتهای شغلی، افزایش حمایت اجتماعی و تقویت گفتگوی اجتماعی میباشد. برای بیشتر زنان، دستیابی به حقوق، کار، امنیت اجتماعی و گفتگوی اجتماعی محدود است. در نتیجه، در سازمان بین المللی کار توجه ویژهای به تساوی جنسیتی میشود.
تساوی جنسیتی در قلب کار شرافتمندانه
تساوی جنسیتی و اصل عدم تبعیض از اصول بنیادی سازمان بین المللی کار از زمان تاسیس آن بوده است. تمام استانداردهای سازمان بین المللی کار به طور یکسان شامل مردان و زنان است. به ویژه برخی از آنها زنان را نشانه گذاری میکند. یکی از اولین همایشهای سازمان بین المللی کار در سال ۱۹۱۹ با امنیت زایمان زنان سر و کار داشت. به علاوه سازمان بین المللی کار یک استراتژی نهادینه کردن برابری جنسیتی را برای اصلاح نابرابریها در سیاستها، برنامهها و پروژهها دارد که به منظور ایجاد فرصت برای مردان و زنان برای مشارکت در مسیر توسعه و بهره مند شدن به طور برابر از فواید آن است.
سازمان بین المللی کار در سال ۱۹۱۹ پس از جنگ مخرب با یک نگاه جهانی تشکیل شد، روند صلح تنها در صورت تکیه بر رفتاری بیطرفانه نسبت به اشتغال افراد میتواند برقرار شود و ادامه یابد. هدف سازمان بین المللی کار به عنوان یک سازمان حقوق بشری تعهد در پیادهسازی و نظارت بر استانداردهای بینالمللی است و ضمانت میکند که این استانداردها در عمل و در اصول محترم شمرده شوند. هیات موسس سه گانهی سازمان بین المللی کار شامل دولتها، کارفرماها و کارگران ایالات عضو آنها می باشد که یک بستر منحصر به فرد برای ادغام دانش، تجربه و مهارت در جهت شکل دادن به سیاست گذاری و برنامه ریزی در باره اشتغال و کار به دست می دهد. سازمان بین المللی کار در سال ۱۹۴۶ اولین آژانس تخصصی در سازمان ملل شد.
اهداف کمپین
اهداف کمپین عبارتند از :
افزایش هشیاری عمومی و درک مسایل مربوط به تساوی جنسیتی در دنیای کار
برجسته کردن پیوند خاص بین تساوی جنسیتی و تامین کار شرافتمندانه برای زنان و مردان
ترویج در زمینه تصویب و به کاربردن استانداردهایی که در زمینه تساوی جنسیتی در سازمان بین المللی کار وجود دارد
ترویج اهمیت غلبه بر موانع موجود در تساوی جنسیتی با توجه به منافع آن برای همه
دوازده موضوعی که کمپین به آن می پردازد
کمپین پیرامون ۱۲ موضوع در زمینه کار شرافتمندانه شکل گرفته است و به مدت یک سال ادامه خواهد داشت. کمپین از ژوئن ۲۰۰۸ شروع و در ژوئن ۲۰۰۹ خاتمه خواهد یافت.
برای نشان دادن اینکه چگونه موضوعات گوناگون ممکن است به طور متفاوت بر روی زنان و مردان در برخوداری آنها
از حقوق، استخدام، امنیت اجتماعی و گفتگوی اجتماعی تاثیر بگذارد، مانند :
تاکید بر حمایت از مادران باردار، پدران و کار آنها
مبارزه با کار کودکان از طریق دسترسی دختران و پسران به آموزش
سیاست گذاریهایی در زمینه خانواده برای کمک کردن در غلبه بر مشکلات کارگران مرد و زن و بهبود توازن مسئولیتها، فعالیتها، و کار در خانواده
شکستن دسته بندی های جنسیتی در استخدام جوانان
به رسمیت شناختن تبعات متفاوتی که برای کارگران مهاجر زن و مرد و خانوادهی آنها وجود دارد
تاکید بر سلامت در شغلهای متفاوت و امنیت شغلی برای کارگران زن و مرد
توجه به رویهی شغلهای متفاوت زنان و مردان سالخورده
جزییات کمپین
برای هر کدام از مطالب کمپین اطلاعات مختصری همراه با پوستر و کارت پستال در دسترس خواهد بود. وب سایت سازمان بین المللی کار (www.ilo.org) به صفحه وب کمپین که اصول کمپین در آن بارگذاری شده است دسترسی مستقیم دارد. لینکها تامین کنندهی دسترسی بیشتر به اطلاعات سازمان بین المللی کار در هر کدام از مطالب کمپین است (مانند واحدهای وابسته، پروژهها و نشریهها).
اطلاعات بیشتر در اصول و جزئیات خاص میتواند از طریق پست الکترونیک کمپین به آدرس
[email protected] درخواست شود.
رویدادهای کمپین
رویدادهای مطالب تساوی جنسیتی توسط ادارات مختلف سازمان بین المللی کار در مناطق مختلف و در سرتاسر سال سازماندهی می شود. اطلاعات این رویدادها باید به وب سایت کمپین www.ilo.org ارسال شود.
حقایقی در باره جنسیت و دنیای کار
در سرتاسر دنیا نرخ بیکاری زنان بیش از مردان است، با وجود اینکه تعداد زنانی که به بازار کار وارد میشوند در حال افزایش است. (۲)
بسیاری از زنان هنوز در زمینه های کشاورزی و کارهای فامیلی بدون دستمزد کار میکنند. (۳)
مردان به کرات بیشتر از زنان در کارهای پرخطر استخدام میشوند و تعداد حوادث شغلی برای مردان بیشتر است. (۴)
مردان به صورت فزاینده انتظار دارند حقوق آنان به عنوان کارگران عائله مند به رسمیت شناخته شود، از جمله مرخصی برای تولد کودکانشان
زنان با تناسب متفاوتی از مردان در کارهای غیر رسمی – که دارای دستمزد کمتر، شرایط کاری نامناسب و فاقد امنیت است- مشغول به کار هستند.
با وجود اینکه امروز تعداد زیادی از زنان در مشاغل رده بالا حضور دارند، اختلاف حقوق بر اساس مرد یا زن بودن همچنان وجود دارد. (۵)
کار موجود برای زنان مهاجر عمدتاً در بخشهایی که قوانین و مقررات کمتری بر آنها حاکم است متمرکز است. این نوع مشاغل آسیب پذیری آنها را در برابر استثمار و رفتار نابرابر بیشتر می کند (برای مثال کارگران خانگی)
تعداد پسران نسبت به دختران در کار کودکان بیشتر است. (۶) بنابر این کار دختران کمتر قابل ردیابی است چون کمتر دیده می شود و با بار بیشتری به دلیل مسئولیت در کار خانه توام است.
درخواست کمک از سایر همکاران
کمپین بطور فعالانه مردم و سازمانهای مرتبط را برای همکاری فرا می خواند. برای مثال:
فعالیتهایی که پیرامون موضوعات کمپین توسط دولت، کارفرماها و سازمانهای کارگری انجام می شود
تلاشهایی که توسط انجمن های زنان، سازمانهای مدنی که در زمینه تساوی جنسیتی فعالیت می کنند و سازمانهای تخصصی و آکادمیک که در زمینه جنسیت و اشتغال فعالیت دارند.
به اشتراک گذاشتن تجربیات، داستانها، فیلم، و عکس هایی که واقعیتهای تساوی جنسیتی و یا تبعیض جنسیتی در جهان کار را منعکس می کند.
ترویج موضوعات مربوط به تساوی جنسیتی و کار شرافتمندانه از طریق رسانههای محلی و خبر، برای مثال مقالههای نوشته شده، برنامههای رادیویی یا نمایش برنامههای ویژه توسط تلویزیون های محلی.
بین حقوق تعریف شده در استانداردهای بینالمللی و قوانین ملی کار و شرایط واقعی زنان و مردان کارگر هنوز شکاف جدی وجود دارد. این حقوق باید به طور عملی به مورد اجرا گذاشته شود. یکی از بزرگترین موانع جلوگیری از دستیابی به این حقوق، عدم آگاهی کارگران از وجود این قوانین است. بنابراین انتشار اطلاعات در باره این حقوق یک راه حیاتی برای ارتقاء تساوی جنسیتی در کار مییاشد.
پیمان نامه های کلیدی سازمان بین المللی کار در تساوی جنسیتی
پیمان نامه تبعیض (استخدام و اشتغال)، ۱۹۵۸ (شماره ۱۱۱) از جمله مصوباتی است که به طور گسترده توسط کشورها به تصویب رسیده است. این پیمان نامه کشورها را برای پیگیری یک سیاست ملی جهت ارتقاء تساوی جنسیتی در ارائه فرصت های کاری و رفتار در استخدام و اشتغال متعهد می کند.
پیمان نامه دستمزد و پاداش برابر، ۱۹۵۱ (شماره ۱۰۰) بویژه در خصوص پاداش برابر برای زنان و مردان در کار یکسان.
پیمان نامه کارگران عائله مند (یا کارگران با مسئولیت خانواده)، ۱۹۸۱ (شماره ۱۵۶) درخصوص کارگرانی که کودکان وابسته دارند که نیازمند پرستاری و مراقبت هستند.
پیمان نامه حمایت از مادران باردار، ۲۰۰۰ (شماره ۱۸۳) پوشش دهی مرخصی زایمان، مزایا، امنیت شغلی و عدم تبعیض.
اداره کار بینالملل دفترخانه تساوی جنسیتی تلفن : + ۴۱ ۲۲ ۷۹۹ ۶۷۳۰ دورنگار : +۴۱ ۲۲ ۷۹۹ ۶۳۸۸ پست الکترونیک : [email protected] www.ilo.org/gender
پانوشت:
(۱) در ماه ژوئن هر سال ۱۸۱ ملت عضو کنفرانس کار بینالمللی در نشست ژنو سوسیس حضور دارند. هر ملت عضو، توسط نمایندهای متشکل از دولت، کارفرما و نمایندههای کار در این نشست شرکت میکنند. بسیاری از نمایندگان، وزیران کابینه کشورشان هستند که در کشور خودشان مسئولیت انجام کار را به عهده دارند. سران حکومتها و وزیران مختار همچنین بستر کنفرانس را حفظ میکنند
(۲) نرخ بیکاری زنان در سطح جهانی ۴/۶ درصد است. در مقایسه نرخ بیکاری مردان ۷/۵ درصد است. منبع: سازمان بین المللی کار – روند اشتغال جهانی زنان، ۲۰۰۸
(۳) در سطح جهانی، در ازای هر ۱۰۰ نفر مرد، ۷۰ زن از نظر اقتصادی فعال هستند. منبع: سازمان بین المللی کار – روند اشتغال جهانی زنان، ۲۰۰۸
(۴) روز جهانی امنیت و سلامت کار، ۲۰۰۵(مقاله)
(۵) به طور متوسط در سطح جهانی، درآمد ساعتی زنان ۷۵ درصد درآمد مردان است
(۶) بر اساس تخمین سازمان بین المللی کار از هر ۱۰ کودکی که کار می کنند ۶ نفر آنها پسران ۱۲ تا ۱۷ ساله هستند