نشست بررسی هویت زن در ادیان برگزار شد

کانون زنان ایرانی: نشست هویت زن در ادیان از سلسه نشست های حقوق زنان توسط مرکز مطالعات حقوق بشر دانشگاه مفید قم و به سفارش دفتر امور بانوان استانداری قم ۱۴ مهر ماه سال جاری در تالار دانشگاه مفید قم برگزار شد.

در این نشست هویت زن و نقش ادیان در شکل گیری درک مردان و زنان از هویت این نیمه از جامعه بشری مورد بررسی قرار گرفت.

در این همایش هویت زن در آیین زرتشت توسط خانم شهریاری آیین یهود توسط خانم یشایایی، آیین مسیحیت توسط خانم صلیبی و دین اسلام توسط آقای مهریزی مورد بررسی قرار گرفتند.

هر چهار سخنران به نمایندگی از دین خود به ارائه سخنرانی درباه هویت زن در دینشان پرداخته و به پرسش های حاضران پاسخ دادند.

صلیبی نماینده دین مسیح درباره هویت زن در این دین گفت: عیسی می فرماید: شوهران همانطور همسران خود را دوست بدارند که مسیح کلیسا را و زنان فقط در مورد مفاهیم مذهبی نباید به مردان چیزی یاد دهند یا بر آنان مسلط باشند اما در سایر علوم آموزش مردان توسط زنان ایرادی ندارد.

وی تاکید کرد: همچنین پولوس نبی می گوید: در ملکوت او (عیسی) زنان بزرگترین سهم را خواهند داشت.

در فرقه ی پرو تستان زنان مانند مردان و فرزندان ارث مساوی می برند. اما در یکی از قدیمی ترین کلیساهای ایران (کلیسای آشوری) زنان یک پنجم ارث می برند، که در سال های اخیر اصلاح شد و اینک زنان سهم الارث مساوی با مردان دارند.

به گفته وی سخن نهایی حضرت عیسی مسیح علیه السلام این است که ” زن و مرد برابر هستند.”

آخرین سخنران این نشست نیز ً مهریزی بود که به بحث هویت زنان در اسلام پرداخت.

وی برگزاری چنین نشست هایی را که به سیر تحول نگاه ادیان به زنان اختصاص دارد مفید ارزیابی کرد و گفت: در دین زرتشت فقط ۲ فراز (از جمله سخنان زرتشت با دخترش)، در عهد عقیق (تورات) ۲۰آیه، در انجیل ۲۵ آیه و در قرآن مجید ۳۰۰آیه درباره زنان وجود دارد که از طریق مطالعات مشترک در ادیان نحوه برخورد با چالش ها و قوانین و تفسیرها را می توان یافت.

وی در ادامه به تقسیم بندی آیات قرآن درباره زنان پرداخت و این آیات را به ۴دسته تبیین جنبه های تکوینی شخصیت زن، توان زن برای کسب کمالات، موقعیت زن در خانواده، مشارکت اجتماعی زنان تقسیم کرد و درباره هر یک از آنها توضیحاتی ارائه داد.

وی گفت :بعضی از آیات درباره زنان محل بحث و سئوال و در واقع با سایر دیدگاه های برابری در اسلام منافات دارد آیاتی چون خلقت زن از مرد، برتری درجه مردان بر زنان، شهادت و گواهی دادن. تفاوت در ارث، تعدد زوجات و چند همسری، حجاب و پیامبری مردان.

وی این آیات را نیز در سه دسته قابل تقسیم بندی دانست: بخشی از آیات بستگی به نوع نگاه و برداشت مفسر دارد. بدین معنا که قرآن نمی خواهد تفاوت راالقا کند و تفسیر مفسر آن را چنین می کند مانند- خلقت زن و مرد، نشو و نمای زن در هدیه و مکر زنان که سخنان عزیز مصر است و نه خدا و پیامبری که محل بحث است زیرا رجال به معنی مرد نیست بلکه به معنای شخصیت است و کودکی و زنانگی را شامل نمی شود.

وی تاکید کرد: اما بسیاری از احکام دائمی نیستند مانند گواهی و شهادت، تعدد زوجات که مربوط به شرایط عادی جامعه نیست و در موقع جنگها مثل صدر اسلام جای طرح دارد در مورد تعدد زوجات هم اصل ابتدای سوره است که آیه اول سوره نسا ازدواج واحد را مطرح می کند و آیه تعدد زوجات برای آن تبصره بوده و برای شرایط خاص مطرح است.

همچنین آیاتی که به شرایط تکوینی زن و مرد باز می گردد همانند حجاب که تفاوت در پوشش است به شرایط خاص فیزیکی زن و مرد مربوط می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش جفنگ استفاده می‌کند. درباره چگونگی پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.