حضور کم رنگ زنان در بهارستان نهم

خبرگزاری بین المللی زنان (وفا) : خانه ملت امروز (یکشنبه) شاهد حضور ۲۸۸ منتخب مردم در نهمین دوره مجلس شورای اسلامی است و فعالیت این دوره به طور رسمی آغاز شد اما حضور کم رنگ زنان در بهارستان نهم باز هم اما و اگرهای فراوانی را در ذهن به وجود می آورد.

حضور زنان هر ساله در دانشگاه ها، مراکز آموزشی، عرصه های علمی، اقتصادی و اجتماعی افزایش می یابد اما گویی خانه ملت قرار نیست با آنها آشتی کند و در همچنان بر یک پاشنه می چرخد؛ ’حضور کم رنگ بانوان در مجلس’.

نقش زنان در دنیای امروز در مراکز تصمیم گیری و تصمیم سازی و گسترش مشارکت همه جانبه آنان در سطوح و ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به عنوان یکی از معیارهای توسعه یافتگی کشورها مورد ارزیابی قرار می گیرد.

مجلس شورای اسلامی یکی از قوای تصمیم سازی و ناظر بر اجرای قانون است که با افزایش حضور زنان در آن می توان به بهبود و ارتقاء سطح کمی وکیفی قانونگذاری کشور تاثیرگذار باشد.

در نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، ۴۲۸ زن ثبت نام کردند. در حالی که تعداد مردان ثبت نام کننده ۴ هزار و ۹۶۷ مرد بود.

دوره نهم در مقایسه با دوره هشتم، تقریبا ۲ هزار نفر کمتر نامزد نمایندگی داشت، آن هم به دلیل شرط مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد به بالا. از این رقم، حدود ۱۶۰ نفر اختصاص به زنان داشت.

نامزدهای زن نمایندگی دوره مجلس هشتم، ۵۸۵ نفر بودند که از میان آنها ۸ زن به خانه ملت راه یافتند و در این دوره ۴۲۸ زن برای انتخابات ثبت نام کردند که ۹ نفر آنان به نهمین دوره مجلس شورای اسلامی راه یافتند.

بررسی هشت دوره کاری مجلس شورای اسلامی نشان می دهد که تنها در مجلس پنجم بیشترین نماینده زن با رقم ۱۴ نفر به مجلس راه یافتند و در مجلس ششم ۱۳ نماینده زن و در مجلس هفتم ۱۲ نماینده زن کرسی نمایندگی را تصاحب کردند.

همچنین کمترین حضور زنان نماینده در مجلس؛ به مجلس اول، دوم و سوم باز می گردد که در آن تنها چهار نفر وارد خانه ملت شدند.

این تعداد نمایندگان زن در حالی است که ’علی لاریجانی’ رییس مجلس شورای اسلامی در همایش جبهه متحد اصولگرایان اظهارداشت که نیمی از کشور ما را زنان تشکیل می دهند و می بایست از میان ۲۹۰ نفر نماینده؛ ۹۰ نفر را زنان تشکیل دهند ولی هم اکنون تعداد بانوان ما در مجلس کم است.

فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی به ریاست طیبه صفایی اقداماتی را در طول مجلس هشتم انجام داد که برخی از این اقدامات ثمربخش بود و سرنوشت برخی هنوز در پرده ای از ابهام قرار دارد؛ موضوع ارث و عدم قطع مستمری زنان بی سرپرست از موضوع های نتیجه بخش مجلس هشتم بود ولی موضوع هایی مانند حضانت کودک، تشکیل شورای فقهی ، نظارت بر عملکرد مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به نتیجه نرسید.

**لایحه حمایت از خانواده؛ از جنجالی ترین لوایح مجلس هشتم

لایحه حمایت از خانواده به پیشنهاد قوه قضاییه در جلسه هیات دولت تصویب شد و ’محمود احمدی نژاد’ رییس جمهوری تیر ۱۳۸۶این لایحه را به مجلس ارسال کرد.

بسیاری به این لایحه انتقاد کردند، اما مجلس پس از ماه ها بررسی کلیات این لایحه را تصویب کرد. اعتراض گسترده سبب شد تا کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس بندهایی از جمله ۲۳ و ۲۵ این لایحه را حذف کند.

حجت الاسلام علی شاهرخی رییس این کمیسیون در این باره گفت: ’حذف این دو ماده را اعلام کردیم تا اگر مجلس به بررسی لایحه ای می‌پردازد، بدون وجود چنین موادی باشد که خانواده‌ها را نگران نکند و خانواده‌ها بدانند ما نسبت به مسایل آنها بی توجه نیستیم. اگر شرایط برای ازدواج مجدد همین باشد (توان مالی و کسب اجازه از دادگاه) قطعا خانواده‌ها در معرض فروپاشی قرار می گیرند، لذا اینکه بدون محدودیت و شروط کافی به مرد اجازه ازدواج مجدد داده شود (طبق این ماده) آن را منطقی و معقول ندانستیم و لذا رای به حذف آن دادیم’.

با حذف این بندها که تبدیل به بحث روزمره بسیاری از افراد جامعه شده بود، سرانجام لایحه حمایت از خانواده در اسفند ماه سال ۹۰ به تصویب نهایی رسید.

ماده های۲۲، ۲۳ و ۲۵ که مربوط به ازدواج موقت، ازدواج مجدد و اخذ مالیات از مهریه بود، جنجال برانگیزترین مواد لایحه حمایت از خانواده بود.

در ماده ۲۳ آمده بود: اختیار همسر دائم بعدی، منوط به اجازه دادگاه پس از احراز توانایی مالی مرد و تعهد اجراء عدالت بین همسران می‌باشد.

تبصره- در صورت تعدد ازدواج چنانچه مهریه حال باشد و همسر اول آن را مطالبه نماید، اجازه ثبت ازدواج مجدد منوط به پرداخت مهریه زن اول است.

همچنین در ماده ۲۵ بیان شده بود: وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است از مهریه‌های بالاتر از حد متعارف و غیر منطقی با توجه به وضعیت زوجین و مسایل اقتصادی کشور متناسب با افزایش میزان مهریه به صورت تصاعدی در هنگام ثبت ازدواج مالیات وصول کند.میزان مهریه متعارف و میزان مالیات با توجه به وضعیت عمومی اقتصادی کشور به موجب آیین نامه‌ای خواهد بود که به وسیله وزارت امور اقتصادی و دارایی پیشنهاد و به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

با حذف این سه ماده و تغییرات و اصلاحاتی در متن لایحه حمایت از خانواده، این لایحه جنجالی به سرانجام رسید.

**الهیان: مجلس توجهی به زنان ندارد

زهره الهیان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هشتم با یادآوری این مطلب که دولت به جایگاه زنان در پست‌های مدیریتی کشور توجه کرد، اظهارداشت: رییس‌جمهوری رویکرد خوبی نسبت به حضور زنان در بخش‌های مدیریتی کشور دارد.

نماینده تهران در مجلس تصریح کرد: دولت در این زمینه ستاد ملی زنان را تشکیل داد که تشکیل این ستاد به ریاست رییس جمهوری و ۹ وزیر نشان از اهمیت حفظ شان وجایگاه آن است.

الهیان افزود: استفاده رییس جمهوری از ظرفیت های بالای زنان در بخش‌های مختلف مدیریت‌های کلان نشان داد که این قشر از جایگاه مهمی در کشور برخوردار است در حالی که مجلسیان توجهی به نمایندگان زن و برعهده گرفتن ریاست کمیسیون‌ های تخصصی مجلس نداشتند.

**کم‌لطفی آقایان مانع از حضور زنان در جایگاه هیات رییسه شد

این عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی درباره ناموفق بودن نمایندگان زن مجلس در کسب سهم در جایگاه هیات رییسه مجلس نیز گفت: این مساله در جامعه و مجلس نیاز به فرهنگ‌سازی دارد بنابراین جامعه و مجلس باید به سمتی پیش بروند که زنان هم بتوانند در جایگاه هیات رییسه حضور یابند.

وی ادامه داد: در دوره گذشته در انتخابات هیات رییسه شرکت داشتیم اما کم‌لطفی آقایان مانع از حضور زنان در جایگاه هیات رییسه شد.

الهیان که از راهیابی به مجلس نهم بازمانده است، به سطح علمی بالا و همچنین سوابق مدیریتی نمایندگان زن مجلس هشتم تاکید کرد و گفت: متاسفانه با وجود این سوابق، نمایندگان زن نقشی در تصمیم‌گیری هیات رییسه مجلس هشتم نداشتند.

**فضای مردسالاری همچنان در مجلس حاکم است

رییس کمیته حقوق‌بشر مجلس هشتم در ادامه درباره چرایی مشارکت اندک زنان مجلس در صحن علنی نیز اظهارداشت: برخی آقایان در مجلس فضای مردسالاری را ایجاد کردند و گمان می‌کنند نمایندگان زن مجلس فاقد توانایی هستند.

الهیان با بیان این که بسیاری از نمایندگان مرد در مجلس غیرفعال‌اند، این پرسش را مطرح کرد که چرا این موضوع به چشم نمی‌آید؟

وی ادامه داد: البته برخی نمایندگان مرد در تصویب طرح‌ها در مجلس از نمایندگان زن حمایت کردند اما طرح‌هایی بودند که برای تصویب با کم‌لطفی نمایندگان مرد مواجه شده است.

**زنان باید فعالیت بیشتری در هیات رییسه مجلس داشته باشند

’احمد ناطق نوری’ عضو هیات رییسه مجلس هشتم نیز درخصوص کم توجهی مجلس به حضور نمایندگان زن در جایگاه هیات رییسه اظهارداشت: چون تعداد نمایندگان زن مجلس کم است، آنها برای حضور در جایگاه هیات رییسه باید فعالیت های بیشتری داشته باشند و ازسوی دیگر با رایزنی ها بتوانند در این جایگاه حضور یابند.

امید است زنان راه یافته به مجلس نهم با عملکرد مثبت و تلاش برای رفع مشکلات زنان، چشم انداز مثبتی را پیش روی جامعه قرار دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش جفنگ استفاده می‌کند. درباره چگونگی پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.