جهاد نوین زنان مسلمان برای کسب حقوق اساسی خود
زنستان : زنان مسلمان از نقاط مختلف جهان روز سوم نوامبر در بارسلونا گرد هم میآیند تا فراخوانی را در جهت مبارزه برای کسب حقوق و موقعیت برابرخود در جهان اسلام صادر کنند. برخی از اهداف آنها مبارزه با تعدد زوجات، خشونت خانگی و مقابله با تفاسیر “مردانه” از قوانین شرعی است.
این همایش بینالمللیِ سه روزه، با عنوان “فمینیسم اسلامی” واقعیت جدیدی را مدِ نظر قرارمیدهد: با اینکه سختگیریهای مذهبی در برخی از کشورهای اسلامی شدت گرفته، اما فمینیسم اسلامی دستاوردهای اندکی داشته است.
عبدالنور پرادا، یکی از سازماندهندگان این گردِ همآیی که نخستین نشست آن سال پیش برگزار شد، اظهار داشت :« طی سالهای اخیر شاهد بوجود آمدن گروههای زیادی بودهایم که در کشورهای اسلامی نظیر مالزی، نیجریه، پاکستان به مبارزه با تبعیض و دفاع از حقوق خود میپردازند.»
مدافعان حقوق زنان که اکثراُّ افرادی تحصیلکرده واز مناطق شهری هستند و به احکام اسلامی و قرآن وقوف کامل دارند، چنین استدلال میکنند که نباید اسلام، زمینهی فرهنگی تحقیر زنان را فراهم آورد که مردان با تفسیر انحصاری خود از قرآن، تحمیل میکنند.
پرادا افزود :«این نشست باید بتواند به تقویت فمینیسم اسلامی به عنوان جنبشی فرا ملیتی بپردازد وشبکهای از سازمانها و گروههای فعال مردمی در خصوص حقوق زنان در اسلام، را گرد هم آورد.
اساتید، کارشناسان علوم اسلامی، اعضای برخی از سازمانهای غیر دولتی و فمینیستهای اسپانیا در میان ۴۰۰ شرکتکنندهای هستند که انتظار میرود در این همایش حضور یابند که سازمان محلی لاجونتا اسلامیکا کاتالانا آن را ترتیب دادهاست.
نیره توحیدی، شرکتکنندهی ایرانی این همایش و از فعالان مسائل زنان کشورش، هدف خود از شرکت در این گرد همآیی را چنین بیان میکند :«میخواهم ببینم فمینیستهای جوامع مختلف برای تغییر قوانین تبعیضآمیز جنسیتی کشور خود چگونه عمل میکنند و چه تدابیری در مقابل مذهبیهای افراطی اتخاذ میکنند.» اما او نیز، همانند سایر فمینیستهای کشورهای اسلامی، از اینکه رسیدن به حقوق اساسیتر زنانِ ۲۹ کشور اسلامی با حدود یک میلیارد سکنه، ممکن است مدتها طول بکشد، ابراز نگرانی کرد. ایران نمونهی بارز این کشورهاست. او گفت : «زنان ایرانی نیز، مانند زنان بسیاری از کشورهای اسلامی دیگر؛ با مشکلات و چالشهایی مواجهند، بهویژه مشکلات اقتصادی و بیکاری که زندگی بسیاری از زنان تحصیلکردهی در حالِ افزایش را تحتالشعاع قرار داده است.»
توحیدی که مدعی است حکومت ایران در حال حاضر، سعی در اعمالِ همزمان محدودیتهای اجتماعی و سیاسی بیشتری است؛ میگوید :«سیاستهای نظامیگرانه و لفاظیهای ضد غربی ایران با دادن نقش سنتیتر به زنان هم راستاست.»
منبع: میدل ایست
برگردان: فرانک فرید