تلاش در روند ناتوانمندسازی زنان: ارائه مجوز به شرط استخدام مدیر مرد!
دکتر نیره توکلی
گامی دیگر در راه ناتوانمندسازی زنان: دادن مجوز اداره رستورانها، به شرط استخدام مدیر مرد
تریبون فمینیستی ایران:
از لحاظ قانونگذاران ایرانی سهمیهبندیهای که تاکنون به نفع مردان در قوانین مدنی ایران پیشبینی شده کافی نبوده و برای جبران مظلومیت آنها و خنثی کردن حق و حقوق دست و دلبازانهای که قانون در همه زمینهها برای زنان در نظر گرفته لازم است تضمینهای قانونی بیشتری برای مردان وجود داشته باشد. اینکه طبق ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی مرد رئیس خانواده است و در ارث و قیمومیت بر فرزندان و حضانت آنها دست بالا را دارد کافی نیست. اینکه قانون به او اجازه ازدواج مجدد، در حین داشتن همسران دیگر، و حق طلاق و حق مسکن و حق تصمیمگیری درباره کار و معاشرت و سفر کردن همسرش را میدهد کافی نیست. اینکه بهای جان و دیات مربوط به او و شهادت دادنش را دوبرابر و چهاربرابر زن تعیین می کند کافی نیست، زیرا ممکن است زنی، پس از گذشتن از مهر و نفقه و ارث و حقوق دیگر خود، عملاً توانسته باشد، بدون اتکا به شوهر یا پدر یا برادر یا پسرش، سرمایهگذاری کند و کسب آبرومندانهای به راه بیندازد. آن وقت تکلیف حق و حقوق مردان چه میشود؟ همین تلاش برای حفظ حقوق مردان و تضمین آن باعث شده که روز به روز محکمکاریهای بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
یکی از آخرین آنها ضوابط جدید اداره نظارت بر اماکن عمومی نیروی انتظامی است. بر اساس این ضوابط، از این پس چند شغل جدید برای مردان و کارشناسان مرد ایجاد خواهد شد، زیرا، از این پس، زنان برای مدیریت رستوران باید یک مباشر مرد معرفی کنند، در غیر این صورت از فعالیت آنها جلوگیری خواهد شد.
به گفته «محمدحسین آرمین» رییس اتحادیه صنف رستورانداران، زنان برای دریافت پروانه رستورانداری علاوه بر گذراندن تمام مراحل دیگر و ارایه مدارک لازم باید یک مرد را به عنوان مباشر معرفی کنند در غیر این صورت از ارایه مجوز به آنها خودداری خواهد شد. سرتیب دوم «محمدعلی نجفی»، مدیرکل دفتر نظارت و اماکن عمومی ناجا، نیز گفته «تمام زنان برای دریافت پروانه رستورانداری نیاز به معرفی مباشر مرد ندارند. اما بعد از دریافت پروانه کار در صورتی که رستوران مورد نظر در منطقه انتظامی حساس واقع شده باشد بر اساس ضوابط نیروی انتظامی از کار آنها جلوگیری به عمل خواهد آمد». تشخیص این حساسیت به عهده کارشناسان نیروی انتظامی است، زیرا بنا به
گفته نجفی در صورتی که یک منطقه از نظر کارشناسان نیروی انتظامی منطقه حساس محسوب شود، زنان باید برای مدیریت رستوران از کمک یک مرد به عنوان مباشر استفاده کنند چرا که در غیر این صورت ممکن است امنیت اجتماعی منطقه به مخاطره بیافتد.
این نشان میدهد که ظاهراً زنان جزو مالیاتدهندگان به شمار نمیآیند، وظیفه تأمین امنیت اجتماعی آنها و منطقه بر عهده نیروهای انتظامی نیست و برای تأمین امنیت شغلی و اجتماعی منطقه باید امتیاز مدیریت رستوران خود را، با هزینه خود، به مردی بسپارند که صرف مرد بودنش برای مدیر بودن کافی است. شرط دیگری هم ندارد. مثلاً قید نشده که این مرد باید قویهیکل هم باشد تا بتواند در برابر خطرهای احتمالی مقاومت کند.
پرسش این است که اگر به راستی موضوع توانمند کردن زنان مطرح است و نیروهای انتظامی فقط نگران ناکارآمدی خود برای حفظ امنیت اجتماعی منطقهاند، میشد دادن مجوز را به استخدام محافظ شخصی برای زنان رستوراندار مشروط کرد، و لازم نبود که دادن مجوز را مشروط به مدیریت این محافظ شخصی کرد. و گرنه درست مثل این است که به محافظان رئیسجمهوری ریزنقش ، به صرف هیکلدار بودنشان، اجازه دهیم جای خودشان را با رئیسجمهور عوض کنند.
علاوه بر این، ظاهراً ۳۶ زن زحمتکش و سختکوشی که تا به حال رستورانها را اداره میکردهاند زیادی اهل شوخی و بذلهگویی بودهاند و به همین حرم اکنون باید اداره رستوران خود را به مردان بسپارند، زیرا مدیرکل دفتر نظارت و اماکن عمومی ناجا می گوید: «برای ما زن و مرد هیچ فرقی ندارد. کمااینکه در حال حاضر زنان میتوانند در قسمتهای مختلف رستوران از جمله آشپزخانه یا قسمت صندوق کار کنند یا در صورتی که رستوران دارای قسمت ویژه یا خانوادگی بود میتوانند پذیرایی را نیز برعهده گیرند. دریافت و ارایه خدمات دراین نوع کار نیازمند نوعی جدیت است که حضور یک مرد را به عنوان مدیر داخلی الزامی می کند.»
بررسی خبرنگار میراث خبر نشان می دهد که ۱۵ نفر از ۳۶ زنی که مجوز رستوران خود را از اتحادیه صنف رستوران داران دریافت کرده اند یا مدیریت رستوران را به یک مرد سپرده اند یا به شکل خانوادگی و با حضور اقوام مرد خود رستوران را اداره می کنند.
بدیهی است که ۲۱ نفر بقیه باید یا به شوهران فعلی و سابقشان یا به برادرانشان یا به هر فرزند ذکوری که در خانواده خودشان یا خانوادههای دیگر به دنیا آمده التماس کنند تا بر دیده منت گذارند و مدیریت رستورانهایشان را بپذیرند تا آنها بتوانند کسبی را که با خون دل فراهم آوردهاند، در مقام شخص فرودست و تابع ادامه دهند.
منبع: http://www.chn.ir/news/?section=1&id=10140