عمدهترین عامل گسترش پدیده زنان خیابانی، مساله فقر و معیشت است
دکتر محمدمراد بیات, استاد دانشگاه و جامعهشناس, در گفت و گو با خبرنگار ایلنا, با اشاره به پدیده زنان خیابانی, گفت: مسوولان در عرصه تصمیمگیری در حاکمیت بیشتر به دنبال این هستند که صورت مساله را پاک کنند. در صورتی که این پدیده روز به روز افزایش مییابد.
وی، با بیان این مطلب که پاک کردن صورت مساله پدیده زنان خیابانی به دلیل پارهای از ملاحظات صورت میگیرد, خاطرنشانکرد: یک بخشی از این ملاحظات, سنتی است. به این صورت که برخی مسوولان در یک مقطع, نگاه خاصی به پدیده زنان خیابانی داشتهاند و اگر در شرایط حاضر فضایی برای حل و پاسخگویی به این معضل فراهم کنند، خود از نظر سنتی و تفکرات دینی با مشکل و تنگنا مواجه میشوند.
این جامعهشناس, با تاکید بر این موضوع که پدیده زنان خیابانی واقعیتی است که وجود دارد, تصریحکرد: این پدیده در دیگر کشورها به شکل و نوعی خاص پیگیری میشود ؛ ولی در جامعه ما به دلیل حساسیتهایی که وجود دارد، نمیتوان آن را با صراحت مطرح کرد. وی، نظریه تجمیع زنان خیابانی در یک محل و آموزش آنان برای برگرداندن به کانون خانواده را از جمله اقداماتی اعلام کرد که میتواند تا حدی مثمرثمر باشد.
بیات, با اعلام اینکه آنچه امروزه بسیار نگرانکننده بوده و یکی از معضلات جامعه محسوب میشود، مساله ایدز است, افزود: یکی از راههای ترویج و شیوع ایدز، زنان خیابانی و ولنگار در عرصه روابط جنسی هستند.
وی گفت: دنیای امروز تعریف معینی از این مساله نداشته ؛ بلکه یک تعریف بهداشتی از این مساله شده تا حدی که این معضل کنترل شود.
به گفته این استاد دانشگاه، جامعه ما در خصوص پدیده زنان خیابانی در عرصه نگاه سنتی و بهداشتی تعریف درستی ندارد.
وی، افزود: اگر جامعه یک نگاه بهداشتی به این پدیده داشته باشد و تجمیع این زنان صورت گیرد، میتوان با این شیوه معضل ایدز را که در سالهای بعد با آن مواجه خواهیم بود، کنترل کنیم.
این جامعهشناس اعلامکرد: هنوز تعریف درست و دقیقی از زن خیابانی انجام نگرفته است که این امر به دلیل وجود نگاه دو جنس مخالف به هم و روابطشان به پدیده زنان و مردان خیابانی است، در صورتی که زن خیابانی، زنی است که برای تامین مایحتاج خود در خیابان آمده و به ازای مبلغی اقدام به تنفروشی میکند.
وی افزود: با توجه به تعریف دقیق زنان خیابانی، عمدهترین مساله که باعث گسترش زنان خیابانی شده، مساله فقر و معیشت است.
بیات, با بیان این مطلب که دولت با شناسایی خانوادههایی که با بحران خانوادگی و بدسرپرستی مواجه هستند و کنترل و رسیدگی به وضعیت معیشتی آنان میتواند در کاهش وقوع این بحران موثر باشد, افزود: اگر ریشه وجود زنان خیابانی کسب درآمد از راه غریزه جنسی باشد، با شناسایی آنان توسط حاکمیت و تحت کنترل در آوردن معیشت آنان از دامنه بحران کاسته میشود.
وی، با اشاره به این که پدیدههای اجتماعی تک عاملی نیستند, افزود: پدیده زنان خیابانی یک پدیده تکعاملی نیست ؛ اما برخی از عواملهستند که در پدیده زنان خیابانی مسایل معیشتی از همه مهمتر است.
این جامعهشناس, حاشیهنشینی را نیز یکی دیگر از عوامل گسترش پدیده زنان خیابانی عنوان کرد و گفت: حاشیهنشینی در شهرها معمولاً با موضوعات خاصی همراه بوده که مهمترین مساله حاشیهنشینی، مساله طبقات اجتماعی است.
وی، افزود: حاشیهنشینان از افراد طبقه سوم و درآمد پایین هستند و بیشترین محمل برای ایجاد این مساله هستند.
به گفته بیات, شهرکهایی که در اطراف تهران بدون مدیریت شهری ایجاد شده و یک چهارم جمعیت کشور در یک استان هستند، بهترین محمل برای رشد این پدیده هستند.
وی، برای جلوگیری از این پدیده به ایجاد یک هماندیشی میان مسوولان اشاره کرد و گفت: اگر یک هماندیشی بین مسوولان ایجاد شود، میتوان جلوی این پدیده را گرفت ؛ ولی هنوز این هماندیشی بین مسوولان ایجاد نشده است ؛ زیرا وقتی موضوع بین مدیران مطرح شود، با انواع و اقسام مسایل سیاسی, فکری و دینی مواجه خواهد شد.
این استاد دانشگاه, با اشاره به باندهای فساد و فحشاء که در کنار پدیده زنان خیابانی ایجاد میشود, گفت: هرگاه بخواهیم اصل مساله را پاک کنیم و به صورت شفاف حل نکنیم، لایههای پنهانی و درونی ایجاد میشود و امنیت اجتماعی را به مخاطره میاندازد که از دید, نگاههای امنیتی مسوولان جامعه به دور هستند.
وی افزود: هیچ جامعهای نیست که از معضلات اجتماعی بری باشد ؛ ولی زمانی که گسترده شده و همهگیر شود، بحران ایجاد میشود.