روز سارا
کانون زنان ایرانی
روزسارا، نوشته مهدیه کسایی زاده، داستانی درباره یک زن فرهیخته جوان است که از کودکی، بار سنگین منازعات عقیدتی و محرومیت از برخی عواطف طبیعی را به دوش کشیده است. او در دوران شکوفایی زندگی که به تدریس اشتغال دارد، با برخوردی ناروا رو به رو میشود که آن هم باورمندانه و عقیده محور است. از این رو، در پی آن بر میآید که بداند حقیقت ایمان چیست.
سارا، هر چند که از احساسات لطیف شاعرانه برخوردار است و با آن که در اثر نوعی خشونت در زندگی زناشویی، آسیبی ناپیدا را حمل میکند، در برابر چالشهای فکری این جستجو، ضعف و کاستی نشان نمیدهد و خود را به دست تفکرات غالب نمیسپارد.
بنابراین، پایداری او در دو جهت دیده میشود؛ یکی تلاش برای احقاق حقی اجتماعی و دیگری کوشش فلسفی برای یافتن حقیقت متعالی «ایمان»؛ ایمانی که سرانجام آن را در افق تجربهای شخصی و بر فراز همه ساز و رنگهای گوناگون دینی مییابد.
روز سارا در عین حال نشان میدهد که معنویت به تنهایی برای یک زندگی تماماً انسانی کافی نیست و «روابط زنده اجتماعی» و «آزادی ابراز خویش» (یعنی امکان شکوفایی و اظهار توان و بیان)، شرط لازم یک زندگی معنادار است.
روایت، از توصیف تنهایی چشمگیری آغاز میشود که احساس بودن را سلب میکند. سارا در این تنهایی مفرط، سعی در برقراری یک ارتباط واقعی دارد؛ اما به نظر میرسد که گرفتاریهای شخصی افراد، احساس یکدیگر و گرمای روابط را ربوده است.
مهدیه کسایی زاده، از این صورت پردازی فلسفی دوران مدرن، رفته رفته به برخی مشکلات روز جامعه خویش راه مییابد و از جمله، گوشه به گوشه، با نشان دادن افزایش میل جوانان به مهاجرت، به ناکامیهایی اجتماعی نیز توجه میدهد تا در ذهن مخاطب، پرسش بزرگی را ایجاد کند که: چرا؟
این پرسش، بیش از همه و به طور جدی، برای خود سارا نمایان میشود که در موقعیتی ناخواسته، ناچار به گزینش است و سرانجام، ماندن و تلاشی دیگر را بر میگزیند. اما پشتوانه این انتخاب، وجود دلگرم کننده کسانی است که رفته رفته، به زندگی او راه مییابند و حضورشان، به وی خودباوری و قدرت ایستادن میدهد.
یکی از این افراد، شخصیت اول داستان دیگر کسایی زاده با نام «روزهای روز» است که زنی است مهربان و خردمند. این هم پوشانی باعث میشود که هر یک از دو داستان، دیگری را کامل کند؛ بی آن که استقلال هر یک از میان برود و خواندن یکی مستلزم خواندن دیگری باشد. این دو روایت در کنار هم، وجود نسلی از زنانی را نشان میدهد که در برابر نابسامانیها و برای بهبود پایگاههای فکری خود و جامعه، تلاش میکنند.
این کتاب توسط نشر نقد فرهنگ منتشر شده است.