از تندیس یک زن قهرمان انقلاب مشروطه در تبریز پرده برداری شد
در همایش بزرگداشت انقلاب مشروطیت که در خانه مشروطه تبریز، برگزار شد از تندیس چهار تن از رهبران و قهرمانان این انقلاب، از جمله “زینب پاشا” زنی که در جریان انقلاب مشروطه نقشی به سزا داشت پرده برداری شد.
“زینب پاشا” از جمله پیشگامان زنان فعال در انقلاب مشروطه بود که نقش وی در گشودن انبارهای محتکران در تبریز بیش از دیگر مبارزان موثر بوده است.
وی که از پیشگامان تحرکات زنان در تبریز و آذربایجان بود از محلات حاشیهای تبریز به پا خواست و با عزمی جدی به همراهی با مجاهدان مشروطه و استقرار حاکمیت دمکراسی پرداخت.
شیوههای مبارزاتی وی در مقابله با استبداد جزو زوایای مهجور انقلاب مشروطه است.
در این همایش همچنین از تندیسهای علی خطاییان، علیاصغر لیلی آبادی، و علیاکبر دهخدا، سه تن دیگر از رهبران و قهرمانان انقلاب مشروطه پردهبرداری شد.
علی خطاییان از جمله بازرگانان و سرمایه دارانی بود که نقشی بسیار مهم در پیشبرد اهداف و آرمانهای انقلاب مشروطه از خود برجای گذاشت.
خطاییان با برخورداری از امکانات خاص برای تبلیغ و رسانیدن پیام انقلاب مشروطه ، و پیشبرد آن با شیوههای بخصوصی استفاده کرد که ازجمله میتوان به برگزاری جلسات سری در زیرزمین خانهها و باغهایی که در اختیار داشت، اشاره کرد.
علی اصغر لیلی آبادی دیگر قهرمانی که از تندیسش پرده برداری شد، از علمای فرهیخته و اندیشمند جریان مشروطیت بود که با توجه به جایگاه معنوی در بین توده مردم توانست اهداف و مبانی این انقلاب را برای عامه مردم بیان کند.
وی مدتی نماینده انجمنهای ایالتی آذربایجان بود و در غائله محاصره تبریز توسط روسها مقاومتی در خور تحسین از خود نشان داد. وی پس از مدتی ناپدید شد و هیچ گاه از سرنوشت وی خبری نرسید.
علی اکبر دهخدا از دیگر رهبران مشروطیت با آنکه بیشتر در حوزه ادبیات شناخته شده است، اما با انتشار نشریه “صور اسرافیل” با همکاری همپیمان شیرازی خود ، میرزا جهانگیرخان صوراسرافیل ،در مطالب طنز خود با نام “چرند و پرند” به نقد بیپرده و صریح حکام وقت پرداخت.
وی که در این نشریه مطالب خود را با نام ” دخو” امضا میکرد در کوتاه زمانی به نویسندهای مطرح و یکی از رهبران جنبش مشرویت تبدیل شد.
این تندیسها توسط پیکرتراش تبریزی، استاد احد حسینی به مناسبت یکصدمین سالروز صدور فرمان مشروطیت ساخته شده است.
منبع:ایرنا