زنان مجرد بیش از دیگر زنان کتاب میخوانند
زنان مجرد بالای ۱۴ سال ایرانی بیش از زنان متأهل و زنان متأهل نیز به نوبه خود بیش از زنان بدون همسر مطالعه میکنند.
بر اساس پژوهش و مطالعات صورت گرفته و پرسشهایی که از ۶۵ هزار و ۴۴۰ نفر از زنان و دختر بالای ۱۴ سال کشور در ۲۸ شهر و مرکز استان کشور صورت گرفته، ۴۰ درصد زنان بالای ۱۴ سال کشور اهل مطالعه هستند که از این میان ۸/۲۸ درصد ازدواج کرده، حدود ۹/۳۱ درصد زنان بدون همسر و ۴/۶۳ درصد دختران و زنان مجرد هستند.
این پژوهش همچنین نشان میدهد که بین گروههای تحصیلی ابتدایی و متوسطه، نسبت مطالعه زنان مجرد بیش از متأهلان است. در حالی که در گروه تحصیلات عالی نسبتها یکسان است و زنان بدون همسر بیش از دو گروه دیگر اهل مطالعهاند. بنابراین تحصیلات عالی عامل تعالی بخش در این زمینه است. همچنین در زنان متأهل دارای تحصیلات عالی نسبت مطالعه برای زنان خانه دار ۴/۷۲ درصد و برای افراد شاغل ۳/۷۲ درصد است. بر این اساس میتوان گفت با وجود تحصیلات عالی، نوع فعالیت خانه داری و شاغل بودن در مطالعه کتاب افراد متأهل تأثیر معناداری ندارد. به عبارت دیگر تحصیلات عالی عاملی است که محرومیتهای ناشی از فعالیت خانه داری را کاهش میدهد و یا از بین میبرد.
عامل دیگری که معمولاً بر فعالیت فرهنگی تأثیر میگذارد، طبقه اجتماعی است. طبقه اجتماعی بوسیله مؤلفه منزلت شغلی سرپرست خانواده، وضعیت اقتصادی و ارزش محل سکونت خانواده سنجش میشود.
این پژوهش نشان میدهد که با بهبود وضع اقتصادی، بالارفتن منزلت شغلی و ارزش بالاتر منطقه مسکونی، نسبت مطالعه از سوی زنان افزایش مییابد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که موقعیت طبقاتی خانواده بر فعالیت فرهنگی کتابخوانی زنان اثر مستقیم دارد.
اطلاعات بدست آمده همچنین نشان میدهد بین زنان متأهل و مجرد در خانوادههای با منزلت شغلی، وضع اقتصادی و منطقه مسکونی یکسان، تفاوت وجود دارد. این تفاوت در گروههای منزلتی و اقتصادی پایین بیش از دیگر گروههای دارای منزلت و وضع اقتصادی بالا است. این به این مفهوم است که پایگاه خانواده اگر چه در جهت بهبود وضع زنان متأهل عمل میکند اما تفاوت بین آنان و زنان مجرد را از بین نمیبرد.