گذر عاشقانهی عمر/کتابی از خدیجه مقدم، فعال حقوق زنان
بهزاد امامی فراهانی *
کتاب تازهمنتشرهی«گذر عاشقانهی عمر» به قلم خانم خدیجه مقدم از قدیمیترین فعالان جنبش زنان و محیطزیستی چکیدهی یکعمر فعالیت پربار مدنی و سیاسی نویسندهست که با نثری روان و صمیمی، از خلال تشریح بیادعای زندگی حرفهای و کنشگری خود، نیمنگاهی نیز به زندگی شخصی روزمره و انسانیترین روابط و عواطف خود افکنده.
از خاطرات جوانی و به عضویت حزب توده درآمدن و شور و غلیان انقلاب ضدسلطنتی تا مصادرهی انقلاب مردم و اعتراف به بیتفاوتی و بعضاً خشنودی نسبت به اعدامهای انقلابی عناصر پهلوی و همچنین مسئلهی«حجاب» را در ردهی چندم اهمیت قرار دادن تا تولد فرزندان و تلاش و تردید برای حفظ موازنهی فعالیت سیاسی با نقش مادری در خانه.
از هجوم خبرهای تیرباران و اعدام فلهای دوست و آشنا و فامیل تا «داغ پشت داغ» و تابستان شصت و هفت.
در بخشی از خاطرات پس از اتمام جنگ میخوانیم که گاه چگونه برای احداث خانههای اشتغال زنان خودسرپرست و ساماندهی ایشان، با هزار امید و آرزو به ساختار قدرت و زنان صاحب کرسی؛ نزدیک می شده و هربار مغضوب و سرخورده از خیر شهرداری و دولت و مجلس، دست خالی بازمیگشته که نتیجهاش جز پروپاگاندا و ثبت فعالیتهایش به نام خود، دیگر هیچ نبوده.
جلوتر، وی به تشکیل و تکوین «جمع هماندیشی زنان» و فرزند خلفش کمپین یکمیلیون امضاء به تفصیل میپردازد و انتقادات بیرونی و درونی وارده بر آن و شرح بازداشتهای مکرر خود و همقطارانش در آن دوران و لمس نزدیک از زیست روزمرهی زنان زندانی در بازداشتگاه وزراء و زندان اوین و بر قربانی محض مناسبات اجتماعی بودن این زنان همچون شهلا جاهد، راحله زمانی و شیرین علمهولی به روشنی پرتو تابانده. او حتی از احترام زنان زندانبان وزراء نسبت به خود و ابراز شرمندگیشان از انداختن چفت و بست درب میگوید و قسم و آیه خوردنشان که باطناً راضی به این کار نیستند.
در بخش«رنگینکمان زندگی» از همجنسگرایی پسر خود میگوید و حیران از اینکه چرا شخصیتی که تمام عمر خود را برای این و آن وقف کرده، از وجود چنین گروهی در جامعه اساساً غافل مانده و بوقت دستگیری فرزندش بدلیل مبدلپوشی، حتی اکراه دارد که دوستان وکیل حقوقبشریاش را به دلیل آنچه که در آن زمان«لوسبازی» مینامیده، خبر کند!
کتاب با توصیف کیفی گروههای مادران خاوران، مادران پارک لاله و مادران صلح که جملگی نمونههای اعلایی از عاملیت زنانه بجای کلیشهی مرسوم«مادر عزادار منفعل» بشمار میروند، به پایان میرسد.
برای دریافت رایگان فایل پیدیاف آن در ایران میتوان با نشر«باران» به آدرس ایمیل ذیل مکاتبه کرد:
[email protected]
*منبع:فیس بوک نویسنده