زنان افغان به اجبار طالبان از کار در بانک محروم شدند
نویسنده: روپام جین
ترجمه: پانیذ میلانی
کانون زنان ایرانی
در اوایل ماه جولای در حالی که نیروهای طالبان در حال تصرف افغانستان بودند، چند تن از طالبها وارد دفتر بانک عزیزی در شهر قندهار شدند و ۹ زن را که در این بانک کار میکردند را با زور اسلحه از بانک اخراج کردند و گفتند به جای آنها بستگان مردشان میتوانند جایگزین شوند.
نور خطیرا، زن ۴۳ ساله ای که در بخش حسابداری این بانک کار میکرد، به رویترز گفت: «واقعاً عجیب است که به شما اجازه کار ندهند، اما این چیزی است که وجود دارد. من خودم انگلیسی آموختم و حتی کار با کامپیوتر را یاد گرفتم، اما حالا باید به دنبال مکانی باشم که بتوانم در محیطی کار کنم که تمام اطرافیانم زن باشند.»
این اتفاق نشان میدهد که ممکن است بسیاری از حقوق زنان افغان که در طول ۲۰سال گذشته پس از سرنگونی جنبش افراطی اسلامگرا به دست آمده به راحتی از دست برود.
هنگامی که طالبان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بر افغانستان حکومت کردند، زنان نمیتوانستند کار کنند، دختران اجازه تحصیل نداشتند و زنان اگر میخواستند از خانه خارج شوند مجبور بودند صورتشان را بپوشانند و یکی از اقوام مرد را همراه خودشان ببرند.
زنانی که قوانین را زیر پا گذاشتند، مورد تحقیر و ضرب و شتم این گروه قرارمیگرفتند و یا قوانین اسلامی توسط پلیس مذهبی طالبان با خشونت شدیدی برایشان تفسیر میشد.
طی مذاکراتی که در سالهای اخیر بر سر حل و فصل سیاسی صورت گرفته که تاکنون هم بینتیجه بوده است، رهبران طالبان به غرب این اطمینان را دادند که زنان از حقوق مساوی مطابق آنچه اسلام اعطا کرده است، از جمله توانایی کار و تحصیل، برخوردار خواهند شد.
جهان باید به ما کمک کند
دو روز پس از آنچه در بانک عزیزی اتفاق افتاد، به گفته دو صندوقدار زن اتفاقی مشابهی در شعبهای از بانک ملی، در شهرهرات رخ داد.
سه جنگجوی مسلح طالبان، وارد این شعبه از بانک ملی شدند و به کارمندان زن به خاطر مشخص بودن صورتشان در انظار عمومی، تذکر دادند. زنان آنجا را ترک کردند و اقوام مرد را به جای آنها فرستادند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان به این دو حادثه واکنشی نشان نداد. سخنگویان این دو بانک نیز تاکنون به درخواستها مبنی بر واکنش به این دو حادثه پاسخی ندادهاند.
جنگجویان طالبان در پاسخ به این پرسش که آیا زنان در مناطق تحت کنترل شما اجازه دارند در بانکها کار کنند گفت که هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده است.
وی گفت: «پس از استقرار نظام اسلامی طبق قانون تصمیم گیری میشود و انشاءالله مشکلی پیش نمیآید».
ایالات متحده و دیگر قدرتهای غربی میترسند که طالبان بسیاری از آزادیهایی را که زنان به دست آوردهاند، پس بگیرد.
دستاوردهای حقوق زنان به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردها در طول ۲۰ سال استقرار نیروهای تحت رهبری ایالات متحده در افغانستان اعلام شده است. اگرچه که بیشتر این آزادیها در مراکز شهری نمایان شده.
از آغاز مذاکرات صلح بین طالبان و دولت افغانستان تحت حمایت ایالات متحده، زنان افغان در مشاغلی از جمله روزنامه نگاری، مراقبتهای بهداشتی و نیروی انتظامی تحت حملات کشنده قرار گرفتهاند.
سخنگوی دولت افغانستان گفت: «طالبان آزادی را در همه سطوح تنزل خواهد داد و این چیزی است که ما با آن مبارزه میکنیم. زنان و کودکان بیشترین رنج را میکشند و نیروهای ما برای نجات دموکراسی تلاش میکنند. جهان باید ما را درک و به ما کمک کند.»
تعداد زیادی از زنان تحصیل کرده افغانستان در شبکههای اجتماعی از مردم سایر کشورها درخواست کمک کردند.
رادا اکبر در توئیتر خود نوشت: «با فروپاشی هر شهری، جسد انسانها متلاشی میشود، رویاها سقوط میکنند، گذشته و آینده فرومیریزد، هنر و فرهنگ سقوط میکنند، زندگی و زیبایی از دستمان میرود و جهان ما فرو میریزد.لطفاً این روند را متوقف کنید.»
منبع: رویترز https://www.reuters.com/world/asia-pacific/afghan-women-bankers-forced-roles-taliban-takes-control-2021-08-13/